Teatterivierailu 17.9.

OULUN LÄÄNIN ALUETEATTERI VIERAILEE KÄRSÄMÄELLÄ
ANNA KARENINA -ESITYKSELLÄ

Leo Tolstoin Anna Karenina, mammuttiteos ja maailmankirjallisuuden tunnetuin kolmiodraama neljällä näyttelijällä, suurilla tunteilla, fyysisellä ilmaisulla, upeilla puvuilla, varjoteatterin keinoilla ja ortodoksisella kuoromusiikilla siivitettynä, kahdessa ja puolessa tunnissa – tätä on tarjolla Kärsämäellä, kun Kajaanin Kaupunginteatteri – Oulun läänin alueteatteri esittää Anna Karenina -näytelmän Kärsämäen Frosteruksen koulun salissa keskiviikkona syyskuun 17. päivänä klo. 18.00.

 
Hanna Kirjavaisen ohjaama Anna Karenina -näytelmä nojautuu näyttelijäntyöhön, jota tukee varjoteatterin keinoja hyödyntävä Markku Hernetkosken suunnittelema yksinkertainen lavastusratkaisu. Esitys pohjautuu draaman temaattiseen kolminaisuuteen: valtaan, rakkauteen ja kuolemaan, josta kumpuaakin suurten tunteiden teatteria.

 
Kajaanin Kaupunginteatterin tulkinta käsittelee itsekkyyden ja epäitsekkyyden problematiikkaa osana elämäntarkoituksen ja onnen etsintää, yksilön vapauden suhdetta yhteisöön sekä avioliiton ja seksuaalisuuden moraalifilosofiaa.
Näytelmän henkilöt kokevat vahvoja tunteita, kuten intohimoa ja häpeää, joiden tukahduttamisyritykset ja purkautumiset luovat esitykseen tunnistettavuutta ja katsojille samaistumispintaa. Sisäisten ristiriitojen kourissa ja valintojen edessä kamppailevien roolihahmojen väliset jännitteet ovat äärimmilleen virittyneitä.
Alueteatterin Anna Karenina on jännittävä draama, jonka keskiössä on alueryhmän näyttelijöiden Eeva Aitan, Teija Töyryn, Antti Hovilaisen ja Mika Silvennoisen vahvaa tunne- ja liikeilmaisua yhdistelevä näyttelijäntyö. Roolityöskentelyä tukevat Tiina Siltalan ajan hengen mukaiset rooliasut, Mikko Kemppaisen suunnittelemat valot, Sinikka Isonimen suunnittelemat äänet, Tarja Torniaisen suunnittelemat kampaukset ja maskit sekä Minna Hyvösen hankkima ja luoma rekvisiitta.

Esitys kestää kaksi ja puoli tuntia (sisältää väliajan).
Suositusikäraja yli 15-vuotiaat.
Liput 5 € ovelta
ennakkovaraukset 044 313 5555
Esityksen tuotto käytetään nuorten harrastustoiminnan edistämiseen Kulttuuritontut-hankkeen kautta.

 

 

Lisätietoja:
Kärsämäen kulttuuritoimi Jaana Salo, puh. 044–313 5555, kulttuuri(at)karsamaki.fi
Alueteatterituottaja Sanna Heikkinen, puh. 044–7100 386, sanna.k.heikkinen(at)kajaani.fi http://www.kajaaninteatteri.fi, jossa myös kuvia näytelmästä
Alueryhmän PR-vastaava näyttelijä Teija Töyry, joka mukana myös kiertueilla, puh. 044–7100 989 (mahdolliset haastattelupyynnöt suoraan häneltä)

 

 

”Kaikki onnelliset perheet muistuttavat toisiaan,
jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan”

Kajaanin Kaupunginteatterin – Oulun läänin alueteatterin esitys Anna Karenina kertoo intohimosta Annan, tämän miehen Kareninin ja rakastetun kreivi Vronskin välillä. Vastavoimana intohimoa tirisevälle jännitteelle näytelmän tärkeäksi henkilöksi nousee kuitenkin omaa elämäntarkoitustaan etsivä ruhtinas Levin.
Hanna Kirjavaisen dramatisoiman esityksen keskiöön nouseekin kahden erilaisen ihmistyypin Anna Kareninan ja Konstantin Levinin, kohtaaminen ja kirjeenvaihto.

Tarinan alussa Anna on seurapiirien keskus ja perhe-elämän kokoava voima, joka onnistuu pelastamaan veljensä rakoilevan avioliiton. Levin puolestaan on kömpelö ja yhteisöön huonosti sopeutuva seurapiirien ulkopuolinen, maalainen. Hitaasti esityksen aikana asetelma kääntyy toisin päin. Molemmat etsivät yksilöllistä ja itsekästä onnea ja oikeutusta siihen, mutta Levin löytää sen epäitsekkyyden ja omasta tahdosta vapautumisen kautta, kun taas oman tahdon orjuuttamana Anna tuhoutuu.
Hanna Kirjavaisen dramatisoiman esityksen teemoja ovat yksilön vapaus ja sen suhde yhteisöön, kuoleman väistämättömyys sekä avioliiton ja seksuaalisuuden moraalifilosofia.

”Mikä sellainen merkitys voi ihmisen elämällä olla, jota kuoleman väistämättömyyden kauheus ei kumoa”. (Levin)

Sissilinnan esityksissä Kajaanissa vahvistettu kvartetti laulaa ortodoksista kirkkomusiikkia. (Kiertueilla ortodoksisen kuoron laulut tulevat nauhalta.)

Anna Karenina kertoo universaalin tarinan elämälleen epätoivoisesti tarkoitusta etsivien ihmisten suhteista toisiinsa, heidän rakkaudestaan, intohimostaan ja mustasukkaisuuden tuhoavasta voimasta. Pinnallisesta ihmissuhdedraamasta sen kuitenkin erottaa se, että kaksoisvalottaessaan Annan ja Levinin henkilöitä se samaan aikaan kertoo elämän voimasta, siitä vieraantumisesta, kuoleman pelosta sekä elämäntarkoituksen katoamisesta ja uudelleen löytämisestä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s