Teatteria Kärsämäellä!

teatterijuliste kuva

On hienoa voida todeta, että Kärsämäellä on harrastettu teatteria jo kolme vuotta. Ennen tätä uutta heräämistä, Kärsämäellä oli erittäin aktiivista teatteriharrastusta joskus 70-luvun alussa. Katajan palon yhteydessä menetettiin lavasteita, pukuja, esiintymispaikka ja samalla taisi palaa intokin. Teatteria on sen jälkeen tehty vain satunnaisesti. Täytyy kuitenkin mainita, että Kärsämäen lukion vanhojen tanssit ovat olleet viime vuosina melkoisia musikaaleja.

Ensimmäinen kärsämäkisten ”oma tuotanto” pitkästä aikaa, oli haapavetisen Ritva Ikolan ohjaama ja käsikirjoittama nuorten teatteriryhmä Kipinän huikea Barbi vai Barbaari -esitys kesällä 2013. Käsikirjoitus perustui Ritva Ikolan kokoamiin nuorten elämäntarinoihin. Esitys toteutettiin Jokihelmen opiston, Suomen Elämäntarinayhdistyksen ja Kulttuuritontut-hankkeen yhteistyönä. Hyvän yhteistyön pohjalta saatiin syttymään uusi into näyttelemiseen. Ritva Ikolasta löysimme Kärsämäelle meiltä puuttuneen palasen, innostavan, ammattitaitoisen ja pidetyn ohjaajan.

Seuraavana kesänä yhteistyö jatkui kansalaisopiston, Kulttuuritontut-hankkeen, Suomen Elämäntarinayhdistyksen ja Ritva Ikolan kanssa. Nuoret esittivät Elämäntarinafestivaalin Haanpää-teemaan liittyen Pentti Haanpään novelleista kootun Elämän keinot -esityksen. Myös aikuiset innostuivat näyttelemisestä ja syntyi teatteriryhmä Hehku. Hehkun Kuteita ja Loimia -esityksessä esitettiin katkelmia Haanpään teksteistä. Esitys nähtiin ensimmäisen kerran nojatuolimatkalla pula-ajalle, joka oli yleisömenestys. Esitys on kiertänyt Elämäntarinafestivaalin esitysten jälkeen lähiseudun palelutaloissa ja tapahtumissa.

Tänä keväänä Frosteruksen koulun kahdeksasluokkalaiset tuottivat Breikki-esityksen, joka kertoi nuorten arjesta. Esityksen lavasteiden tekoon osallistuivat Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan italialaiset vapaaehtoistyöntekijät Roberto ja Daria. Ja nuoria ohjaamassa oli tietenkin taas Ritva Ikola.

Tämän kesän Elämäntarinafestivaalilla nähtiin ensiesitys Ritva Ikolan käsikirjoittamasta ja ohjaamasta, teatteriryhmä Hehkun Terveydeksi-näytelmästä. Molemmat festivaalilla järjestetyistä esityksistä olivat loppuunmyytyjä.

Yleisön pyynnöstä, Kärsämäen kunnan kulttuuritoimi ja Kattilakosken kulttuuriosuuskunta järjestävät lauantaina 7.11. Paanukirkon kahvilassa kaksi uusintaesitystä Terveydeksi-näytelmästä, klo 14 ja 16. Lipun hintaan (12 €) sisältyy väliaikakahvi. Lippuja voi ostaa ennakkoon Veikon Koneesta eli Kangaskokolta.

Näytelmässä nähdään tositarinoita, joissa seikkailevat mm. hätämaantietäjä Juho Luomajoki, piirilääkäri Konrad Relander ja kunnanlääkäri Heikki Viranko. Rooleissa nähdään kärsämäkiset Taina Huttunen, Keijo Isola, Hilkka Kopola, Markku Koski, Hanna Lystilä ja Helmi Saarikoski. Esitystä säestää nuori kärsämäkinen harmonikkataituri, Selina Heikura.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s