Uutiset

Täältä voit lukea uutumisia ja kuulumisia, uusimmat ylimpänä.


KÄRSÄMÄEN KUNTA KUTSUU KUNTALAISET MUKAAN STRATEGIATYÖHÖN

tiedote


 

MAAILMA KYLÄSSÄ KÄRSÄMÄELLÄ!

Kattilakosken kulttuuriosuuskunta on mukana Euroopan Unionin Erasmus+ ohjelmassa EVS-vapaaehtoisnuoria lähettävänä ja vastaanottavana organisaationa. Kokemusta EVS-vapaaehtoistoiminnasta saatiin kun kreikkalainen Panagiottis oli vaihdossa Kärsämäellä 2012-2013 Keskipiste-Leaderin kautta. Vuonna 2014 Kärsämäellä oli 4 vapaaehtoisnuorta: Karolina Puolasta, Paul Ranskasta, Georgina Englannista ja Ioana Romaniasta. Syksyllä 2014 Kärsämäelle saapui vuodeksi puolalainen Agnieszka ja helmikuussa 2015 italialaiset Roberto ja Daria, jotka ovat myös vuoden Kärsämäellä.

Erasmus + ohjelman EVS-vapaaehtoispalvelun kautta myös Kärsämäkiset nuoret voivat lähteä vaihtoon ulkomaille. Nuoret saavat avustusta matkakustannuksiin, majoituksen, ruokarahan ja taskurahaa.

Nuoret vapaaehtoistyöntekijät voivat tehdä monenlaisia yleishyödyllisiä töitä mm. kulttuuriin ja nuoriin liittyen. Tietoa EVS-nuorten järjestämistä aktiviteeteista ja EVS-toiminnasta löytyy sivuilta pappilaworld.wordpress.com, jonne nuoret tuottavat myös itse sisältöä.

European Voluntary Service EVS eli Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu on ohjelma, jossa työskennellään vapaaehtoistyöprojektissa jossakin Euroopan maassa 2–12 kuukautta. EVS-ohjelma tukee yleishyödyllisten organisaatioiden vapaaehtoisprojekteja, ja ohjelman tuella voidaan järjestää uudenlaista toimintaa ja saada tehdyksi sellaista työtä, joka muuten jäisi tekemättä.

Lisätietoa: Cimo.fi / EVS

Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun lisäksi Kattilakosken kulttuuriosuuskunnalla on myös kansainvälinen taiteilijaresidenssi Frosterus, jossa on ollut tähän mennessä taiteilijoita Koreasta, Englannista, Saksasta ja Kuubasta/USA:sta.


KULTTUURITONTUT-HANKE PÄÄTTYI

Kärsämäen kunta hallinnoi Kulttuuritontut –hanketta vuosina 2012-2014. Kustannusarvio oli yhteensä 360 000 €, josta Kärsämäen kunnan osuus n. 7 000 € ja Nivala-Haapajärven seutukunnan osuus n. 3000 €. Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus myönsi hankkeelle rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Hankkeen tavoitteita:
NUORILLE JUURET JA SIIVET yhteisöllisyyden sekä perinne- ja kansainvälisyyskasvatuksen avulla ja MAASEUDUN YHTEISÖLLISYYDEN JA
ELINVOIMAISUUDEN LISÄÄMINEN kulttuuri- ja vapaa-ajantoiminnan, matkailuelinkeinon ja tietoyhteiskuntapalvelujen kehittämisen avulla

Hanke toteutui suunnitelman mukaisesti ja hankkeen tavoitteet saavutettiin hyvin:

  • Nuoria saatiin mukaan hankkeen toimintaan.
  • Hanke oli erittäin hyödyllinen kulttuuritoiminnan vireyden, yhteisöllisyyden ja maaseudun elinvoimaisuuden edistäjä.
  • Tapahtumia järjestettiin hankkeen aikana yhteensä 376 kpl. Osallistumiskertoja hankkeen tapahtumiin kertyi yhteensä n. 5 000.
  • Hankkeen avulla saatiin syntymään innostus teatteriharrastukseen paikkakunnalla
  • Hankkeessa testattiin ja luotiin uusia tuotteita, palveluita ja yhteistyömalleja esim. Paanutontun leirikoulupäivä, Kärsämäen ympärajo ja muut pilotoidut kulttuurimatkailutuotteet, taiteilijaresidenssin ja lukion yhteistyö taidekasvatuksessa, nojatuolimatkat kansainvälisyyskasvatuksen ja kotouttamisen keinona sekä osuuskunnan laskutus- ja työnantajapalvelu työllistymisen edistäjänä.
  • Hankkeen aikana luotiin laajat ja monipuoliset yhteistyöverkostot, joista on hyötyä hakkeen jälkeenkin
  • Hankkeen aikana tuotettiin paljon sisältöä verkkoon.

Lisätietoa hankkeesta: kulttuuritontut.wordpress.com


VUODEN 2014 KÄRSÄMÄKINEN,  ULKOKÄRSÄMÄKINEN, KULTTUURIPALKINTO JA KUNNIAMAININTA

Vapaa-ajan lautakunnan jäsenistä koostuva toimikunta valitsi perinteiseen tapaan vuoden 2014 kärsämäkisen ja ulkokärsämäkisen sekä kulttuuripalkinnon ja kunniamaininnan saajat. Kuntalaiset saivat jättää ehdotuksia netissä ja kirjastolla. Palkinnot julkistettiin joulunavauksessa marraskuun lopussa.

Kulttuuripalkinnolla kiitettiin vuoden lopussa päättyvää Kulttuuritontut-hanketta kulttuurisektorin kehittämisestä. Vuoden Kärsämäkiseksi valittiin Teuvo Marttila, jolle on luontaista lähimmäisten auttaminen ja vapaaehtoistyö. Vuoden ulkokärsämäkiseksi oli tänä vuonna helppo valita Vain Elämää -ohjelmassa syntymäkuntaansa tunnetuksi tehnyt Paula Vesala. Eräs vuoden 2014 ilmiöistä oli kuitenkin niin yliveto, että sitä ei voinut jättää palkitsematta, joten Kärsämäkiset juuret -facebook sivustolle annettiin ylimääräinen kunniamaininta kotiseututyön ja yhteisöllisyyden edistämisestä sosiaalisen median avulla. Sivuston perusti kärsämäkiset juuret omaava Piritta Ruutikainen.

Onnittelut palkituille!

Aikaisemmin palkintoja on myönnetty seuraaville tahoille:

vuoden kärsämäkinen
2009: Palvelutalo Koivupuiston vapaaehtoistyöntekijät
2010: Sydänmaan Kyläkeskus SYKE
2011: Lasten Maatalousnäyttelyt / Kärsämäen 4H-yhdistys
2012: Kuntokeskus MaWe
2013: Viena Liuska

kulttuuripalkinto
2009: Anja Vähäaho
2010: Akselin Soitto ry
2011: Kärsämäen Paanukirkko / Kärsämäen Paanukirkon kannatusyhdistys ry
2012: Heino Korpela
2013: Helena Alhosaari

vuoden ulkokärsämäkinen
2013: Oulun seudun Kärsämäkiset ry


KÄRSÄMÄKI 145-VUOTTA

Kärsämäen kunta täytti vuonna 2014 145 vuotta. Samalle vuodelle sattui monta juhlan aihetta. Kärsämäen seurakunta täytti 250 vuotta, Kärsämäen vaakuna 50 vuotta, Paanukirkko 10 vuotta ja Uljas Pulkkiksen säveltämän Kärsämäki-sinfonian kantaesitys oli Kärsämäki-salissa 15.5.2014.
juhlavuosi


KANSAINVÄLINEN TYÖLEIRI 2013

Kärsämäellä järjestettiin kesällä 2013 kansainvälinen työleiri Kulttuuritontut-hankkeen ja Maailmanvaihto ry:n sekä Kärsämäkisten kulttuuriyhdistysten yhteistyönä.
DSC_0685


”NÄKEMISEN ARVOINEN ASIA”
piirustuskilpailu 1.-24.5.2013
näkemisen arvoinen asia

SIJOITUKSET

Sarja 1: LUONTO        
1. Serafiina Eskola, Frosterus 3b
kunniamaininnat
Päivi Hannula, Frosterus 3
Hilta Tuominiemi, Frosterus 1

Sarja 2: RAKENNETTU  YMPÄRISTÖ        
1. Jasmin Koponen, Frosterus esi B
kunniamaininnat
Milla Honkala, Frosterus 1
Emma Laitila, Venetpalo 5 lk
Sonja Peltoniemi, Venetpalo 6 lk

Sarja 3: KIRKOT
1.Juho Alhosaari, Frosterus 1
kunniamaininnat
Oona Tiikkainen 6lk, Saviselkä
Roosa Valkama 6lk, Venetpalo

Sarja 4: SYDÄMELLISYYS
1. Johanna Kopsa 3a, Frosterus
kunniamaininnat
Anni Myllymäki, Venetpalo 7-vuotta
Sylvia Peltoniemi, Venetpalo 8-vuotta

Sarja 5: KESKELIÄISYYS / HAUSKA OIVALLUS    
1. Eetu Myllymäki 8-vuotta, Venetpalo
kunniamaininnat
Veera Jaakola 7-vuotta Venetpalo
Hiski Laitila 3a, Frosterus


LUMIVEISTOSKISA

vene

Kulttuuritoimen tiimi osallistui laskiaistiistaina Sydänmaankylän järjestämään lumiveistoskisaan Kärsämäen vaakunan venettä esittävällä työllä.


 

Kuvia Kärsämäeltä -nuorten valokuvakilpailun voitti Markus Aunon (15-v) kuva ”Punarivarpusen laulu”

Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille!

Kaikki osallistujat palkittiin digitaalisella valokuvakehyksellä (arvo 39 €. ) Voittaja saa lisäksi 50 euron rahapalkinnon.


KULTTUURITONTUT -HANKE

Kärsämäen kunnan hallinnoima Kulttuuritontut –hanke käynnistyi helmikuussa 2012. Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskus myönsi hankkeelle rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.  Hanke kestää vuoden 2014 loppuun saakka.

Lisätietoa hankkeesta löytyy osoitteesta kulttuuritontut.wordpress.com


KUMPPANUUS -HANKE PÄÄTTYI

Kärsämäen kunta sai erityisavustusta kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 26 000 € avustuksen käytettäväksi Kumppanuus –hankkeeseen. Hanke kesti huhtikuusta 2012 tammikuun 2013 loppuun asti. Hankkeen tavoitteena oli Kärsämäen kulttuurisektorin kehittäminen hyödyntämällä kunnan ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä.

Kumppanuus -hankkeen loppuraportti


KÄRSÄMÄEN KOTISEUTUMUSEO MUUTTI!

Kärsämäen kotiseutumuseo muutti 10.1. Konttilan pihapiiriin. Muuttoa oli seuraamassa runsas joukko kärsämäkisiä – 30 asteen pakkasesta huolimatta!
Lisätietoa museon sivuilla.

Pyhäjokiseudussa oli juttu muutosta 12.1.:
Museon muutto oli Kärsämäkisten voimannäyttö

Kuvassa museo ohittaa muuttomatkallaan Kärsämäen kirkon


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s